Šesť krokov ku šťastiu z pohľadu pozitívnej psychológie

Šesť krokov ku šťastiu z pohľadu pozitívnej psychológie

Položili ste si niekedy otázku, čo vám prináša skutočné šťastie? Je to kariéra, finančná sloboda, či naopak rodina, vzťahy, zdravie? Možno nejde práve o samotné ciele, ale o cestu, ktorá k nim vedie. Z pohľadu pozitívnej psychológie si tému šťastia priblížime v šiestich krokoch, ktoré stoja za to, aby sme sa nad nimi zamysleli. Prvé tri kroky sa zameriavajú na interpersonálne vzťahy: empatia, láska, priateľstvo, ďalšie tri smerujú do nášho vnútra, k vnímaniu.

EMPATIA, schopnosť vžiť sa do situácie druhého človeka, pozrieť sa na svet jeho očami, cítiť, čo cíti, a ako ho asi chápe. V našom morálnom správaní sa empatia prejavuje zámerom konať tak, aby druhému bolo lepšie. Ľudia s vyššou mierou empatie ľahko rozpoznávajú pocity iných, aj keď tieto pocity nemusia byť hneď zjavné. Štúdie najmladších detí dokazujú, že sa s touto empatickou schopnosťou rodíme. Už deti v 18.mesiaci veku sú do určitej miery schopné empatii. Kde sa však v priebehu života vytráca? Empatia je aj podľa výskumov silnejšia než spoločenské uznanie, verejná pochvala, spoločenská morálka, alebo snaha zbaviť sa svojho negatívneho pocitu, keď vidíme niekoho trpieť.

Odporúčanie: Skúste ľudí okolo seba viac počúvať. Naozaj počúvať…Dajte druhým priestor, sústreďte sa na to, čo hovoria, vnímajte ich myšlienky, pocity, skúsenosti, názory a potom sa pýtajte.  Skúste sa postaviť na ich miesto a byť viac otvorení a prijímajúci ich pohľady a potreby. Staňte sa oporou pre svoje okolie a pocítite výrazný nárast dobrých a kvalitných vzťahov. Empatia nám ukazuje, čo znamená „byť človekom medzi ľuďmi.“

LÁSKA, je radosť, buchot srdca, a tiež citové porozumenie a emocionálna blízkosť. Prejavuje sa vzájomnou dôverou, rešpektom, čestnosťou a úprimnosťou. Láska poskytuje slobodu a voľnosť. Faktory spôsobujúce rast lásky: schopnosť tvorivého riešenia konfliktov a spoznávanie hĺbky osobnosti partnera. Ak sa pýtame svojich blízkych po čom túžia, aké sú ich ciele, sny, čomu venujú svoje myšlienky, prehĺbujeme tým dôveru vo vzťahu. Konfliktom sa snažte predchádzať – sú zbytočné (viac o konfliktoch a ako na nich sa môžete dočítať v našom predchádzajúcom blogu: Každá hádka je vopred prehraná.

Odporúčanie: Jedným z príčin rozvodov je presvedčenie, že toho druhého už nemilujeme. Máme pocit, že by sme si s niekým iným mohli rozumieť viac. Ale v čom? Vzťahy sú v podstate založené na kompatibilite dvoch ľudí, no nikto vám nebude vyhovovať na 100%. To, čo vám vyhovuje na terajšom partnerovi, nemusí mať potenciálny partner. Aktuálny partner má nejaké chyby, ale budúci môže mať zase iné. Pracujte na zintenzívňovaní lásky, bojujte s vädnutím a uhasínaním. Láska určuje z veľkej časti aj kvalitu intimity, čiže ak vám vo vzťahu niečo chýba, zapracujte na obnovení citov a zapáľte ten plamienok vášne opäť. Čím viac lásky dávame, tým viac jej máme. Láska je to najkrajšie, čo môžeme získať, a to najcennejšie, čo môžeme stratiť. A je pritom jedno, či ide o lásku manželskú, partnerskú, rodičovskú či priateľskú.

PRIATEĽSTVO. Určite poznáte rozprávky Krtek, Včielka Mája, Snehulienka a sedem trpaslíkov, alebo novšie ako Madagaskar, Nemo, Doba ľadová. Už od malička nás učia, aké je skutočné priateľstvo dôležité. Blízky vzťah dvoch ľudí patrí k samému jadru sociálnej existencie. V priateľstve platí, že kvantita nikdy nenahradí kvalitu. Skutočný priateľ vám pomôže niesť bremená a starosti, je vám oporou, keď to potrebujete, a zároveň spolu môžete zdieľať všetky radosti. Priateľstvo funguje bez ohľadu na vzdialenosť a vek. Vzniká vzájomným otvorením sa a hlbším spoznaním. Dobré vzťahy navyše tvoria 75% úspechu, a to z jednoduchého dôvodu. Keď máte niekoho radi a záleží vám na ňom, snažíte sa mu pomôcť. Preto aj ľudia, ktorí udržujú dobré vzťahy sú úspešnejší ako tí, ktorí neustále frflú a neveria nikomu. Majú okolo seba “nezdolný podporný tím”.

Odporúčanie: Budujte kvalitné a hodnotné vzťahy. Venujte svojim priateľom dostatok času, buďte blízko, keď vás budú potrebovať a pomôžte každému, kto pomoc potrebuje. Ak sa chcete naučiť viac o budovaní vzťahov a komunikácii, prihláste sa na náš ON-LINE KURZ: Náročné rozhovory alebo ako sa dohovoriť s každým.

MÚDROSŤ v rôznych vedeckých disciplínach nadobúda odlišné významy. Definície múdrosti bývajú koncipované v rôznych súvislostiach – teologických, filozofických, historických, sociologických, etnologických, antropologických a psychologických. V čom sa však zhodujú je to, že múdrosť nie je inteligencia. Aj o našich starých rodičoch bez strednej školy hovorievame, že sú to múdri ľudia. Múdrosť obsahuje viacero aspektov. Múdrosť je schopnosť tvorivého zvládania ťažkostí, schopnosť riadiť sa hodnotami, žiť vedome, vedome sa rozhodovať, nadobudnúť pocit úplnej zodpovednosti za svoj život.

Odporúčanie: Uvažuj, čo pre teba znamená múdrosť a aké sú tvoje hodnoty, ktorými sa chceš riadiť.

VĎAČNOSŤ je asi najsilnejšia emócia, vďaka ktorej sa dokážeme posunúť smerom ku šťastiu. Rozpúšťa všetky negatívne myšlienky a emócie – hnev, smútok, krivda, závisť, zrada, bolesť. Vďačnosť sa prejavuje pocitmi šťastia,úcty a nádeje. Ukázalo sa, že pocity vďačnosti dávajú životu charakter naplnenosti, hodnoty a zmysluplnosti. A nielen to. Spôsobujú život krajším a produktívnejším. Do vzťahov zavádza predstavu, že sme milovaní a že si nás ostatní vážia. Má výrazný vplyv na psychické zdravie a lepšie zvládanie stresu.

Odporúčanie: Buďte vďační za všetko, čo vám prichádza do života. Za to, že máte v posteli pohodlný vankúš, že je v obchode upečený chlieb, že máte zdravé ruky a nohy. Je nespočetné množstvo vecí, za ktoré môžeme byť vďační. Marie Kondo (autorka knihy Kúzelné upratovanie) ďakuje ešte aj ponožkám, že počas dňa odviedli dobrú prácu. Máme sa ešte čo o vďačnosti učiť. Odporúča sa tiež písanie denníka alebo denných vďačností. Keď vďačnosť pravidelne a úprimne vyjadrujete, začnete žiť plnší a bohatší život.

NEZDOLNOSŤ. Skúsme chvíľu uvažovať. Vyhodia vás z práce, dostanete sa do dlhov, pritrafia sa žalúdočné vredy. Ťažká situácia… No čo s ňou? Pôjdete do baru zapiť žiaľ s kamarátmi, zapálite si cigaretu, lebo „ukľudňuje“, alebo hľadáte efektívne riešenia? Nepomôžete si, ak sa vzdáte. Otvorím ponuku práce na internete, opýtam sa známych, či mi niečo nevedia dohodiť, pôjdem sa osobne opýtať do spoločností, kde by som chcel pracovať, zastavím sa v banke zistiť, aké mám možnosti riešenia dlhov, dohodnem si splátkový kalendár, zájdem k lekárovi na vyšetrenie a dbám na správnu životosprávu… Vždy máte možnosť výberu. VŽDY! Nezdolnosť predstavuje schopnosť “nedať sa”, alebo inak húževnatosť, pružnosť, nezlomnosť. Podstatou je zvládanie ťažkých životných situácií. K nezdolnosti nám výrazne pomáha sebahodnota. Dobrý pocit z vlastnej hodnoty, sebaúcty a zmysluplnosti života nás podrží aj v tých najťažších situáciách.

Odporúčanie: Zvyšujte svoj pocit sebahodnoty a nech sa deje čokoľvek, hľadajte riešenia. Nezaoberajte sa sťažovaním na situáciu. Nestrácajte čas zameriavaním pozornosti na problém. Hľadajte rozdiely medzi problémami a faktami: fakty sú všetko, čo nezmeníte z rôznych dôvodov –  je to minulosť, nemáte na to vplyv, alebo je to napríklad správanie niekoho iného. Tam viete zmeniť svoj postoj. Problémy sú naopak všetky ťažkosti, s ktorými viete niečo urobiť, máte na ne vplyv. Hľadajte riešenia! Hneď budete vidieť svet v nádejnejších farbách.

Krásnu reč na tému šťastia mal budhistický mních Matthieu Ricard. Popisuje duševnú pohodu ako hlboký pocit naplnenia a pokoja, stav, ktorý preniká a leží pod všetkými ostatnými emočnými stavmi, všetkými radosťami a strasťami, ktoré nám v priebehu života prídu do cesty. Dokážeme cítiť duševnú pohodu, ak sme smutní? Áno – lebo je to iná úroveň emócií. Je to stav bytia, nie prchavá emócia. Existujú stavy mysle, ktoré vedú ku šťastiu a sú tie, ktoré nás od šťastia vzďaľujú: hnev, nenávisť, arogancia, žiarlivosť, túžba po majetku. Matthieu Ricard hovorí o tréningu mysle, ktorého podstata tkvie v tom, že dokážeme myslieť iba na jednu myšlienku naraz. Nedokážeme prežívať v jednom momente šťastie a zároveň byť nahnevaný. A čoho viac púšťame do svojej mysle, to viac upevňuje naše prežívanie. Celú reč si viete vypočuť tu:

Možno ste si dnes niečo uvedomili, možno ste sa nenaučili nič nové, no pre vlastné šťastie by sme nemali zabúdať na podstatu života. Šesť krokov ku šťastiu z pohľadu pozitívnej psychológie je ideálnym sprievodcom, kde začať.

Share this post

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *