Mentálne techniky na zmenu myslenia

Mentálne techniky na zmenu myslenia

Keď sa zle vyspíme, vstaneme nervózni a v tejto nálade sa nesie zvyšok dňa. Celý deň v práci sledujeme čas a hovoríme kolegom, ako by sme už boli najradšej doma. Popritom nezabudneme uvažovať nad účtami a nad tým, že potrebujeme spraviť nákup v preplnenom hypermarkete. Už vieme, že to bude deň blbec. Je však nutné nechať sa tým rozhodiť?

Aj keď je psychika človeka zložitá, vysvetlíme si ju na jednoduchom vzorci. Naše správanie ovplyvňujú emócie a myšlienky. Platí to však aj naopak. Tým, ako konáme, dokážeme ovplyvniť emócie a myslenie.

Ak chceme vedome riadiť svoj život, často nám v tom bránia negatívne myšlienky. Myšlienky, ktorými sabotujeme sami seba a podkopávame si nohy. Naše negatívne emócie tým znásobíme. Vieme, že si tým sami ubližujeme, ale nevieme prestať. Nutkanie vynadať si je silnejšie.

Optimizmus sa javí ako priaznivejší pre naše zdravie a prežívanie. Dôležitosť zdravého optimizmu vtipne a trefne popisuje Tali Sharot. Experimenty potvrdili, že optimizmus vedie k úspechu, k zdraviu, a pozitívne očakávania vedú k prežívaniu šťastia. Pozrite si jej vystúpenie na TEDx.

Či už ide o pozitívne nastavenie mysle, zvýšenie sebavedomia, či čokoľvek iné, nedostaví sa to len tak samo. Ako na zmenu myslenia sa dozviete v nasledujúcom článku o mentálnych technikách.

1. Afirmácie: sila slova
Preprogramovať svoje myslenie z negatívneho na pozitívne ide jedine tak, že to negatívne, čo v hlave máme, nahradíme pozitívnym. Je to proces, pri ktorom sa vyžaduje aktivita. Mnoho ľudí si neuvedomuje, ako sami so sebou komunikujú. “Som neschopný,” “Ja som taký idiot!” “Jasné, pokašľal som to ako vždy.” Prečo by nás mali mať ostatní radi, keď sami seba ponižujeme?

Princíp afirmácií je podobný ako autosugescia. Ide o pozitívne výroky, ktorými sami seba povzbudzujeme. Správne afirmácie potláčajú strach a zvyšujú sebavedomie. Spočiatku vám to môže pripadať zvláštne, avšak ide o najúčinnejší spôsob zmeny myslenia. Čím častejšie si afirmácie opakujeme, tým rýchlejšie zmeníme svoj postoj, zvýšime si sebavedomie, motiváciu, chuť dosahovať ciele a posúvať sa vpred.

Ako si vytvoriť správnu afirmáciu? Afirmácie sa môžu týkať hociktorej oblasti života.  Musia byť formulované pozitívne a v prítomnom čase: čiže NIE “Nebudem fajčiť” ale “Robím všetko pre svoje zdravie”. Nesmieme tiež zabúdať na reálnosť. Je zbytočné presviedčať sa o niečom, čo sa nedá zmeniť: “Som o 20 rokov mladšia.” Zamerajte sa skôr na vaše pocity “Cítim sa o 20 rokov mladšia.”

Príklady afirmácií:
“Verím si a mám sa rád.”
“Som sebavedomý a cítim sa skvele.”
“Som najlepší pracovník.”
“Každý deň si budujem krajší život.”
“Som spokojný v každej oblasti svojho života.”
“Ľudia ma majú radi.”
“Som úžasná manželka.”
“Som úžasný manžel.”
“Obklopujem sa skvelými ľuďmi.”
“Robím všetko pre svoje zdravie.”
“Peniaze ku mne prichádzajú z rôznych zdrojov.”

Ak je to na začiatku ťažké, afirmáciu si napíšte na papier a čítajte ju. Hovorí sa “Fake it till you make it”. Čím častejšie počas dňa si afirmácie opakujete, tým rýchlejšie sa dostanú do vášho podvedomia a začnete im veriť. Najvhodnejšie je začať hneď ráno, aby ste sa pozitívne naladili na celý deň.

2. Nástenka vízii
Princípom nástenky vízií je vizuálna stimulácia. Ak svoje priania, ciele, sny a  túžby máme neustále pred očami, vsiaka to do nášho podvedomia a programuje našu myseľ tým správnym smerom.

“Ak si to viete predstaviť, potom to dokážete aj uskutočniť.”  Walt Disney

Čo potrebujeme na tvorbu vision board?

  • dobrú náladu
  • fotky, obrázky, časopisy
  • fixy, perá
  • lepidlo
  • výkres alebo tabuľu
  • prípadne nálepky, stuhy, šnúrky, čokoľvek.
  1.  Urobte si pohodu a čas.
  2.  Pouvažujte, aké sú vaše ciele, sny a zámery. Položte si otázky kým chcete byť, kde chcete byť a čo chcete dosiahnuť, čo vám prinesie šťastie, čo naozaj potrebujete.
  3.  Nástenka vízií by mala obsahovať rôzne oblasti života: vzťahy, rodina, práca, financie,… Snažíme sa o rovnováhu v živote, nie o to, aby sme žili len prácou.
  4.  Vytlačte si alebo si vystrihnite obrázky, ktoré vyjadrujú vaše ciele a vyvolávajú vo vás príjemné pocity.
  5.  Vytlačte alebo napíšte si nadpisy a texty, ktoré sa vám páčia alebo vás zaujali. Texty si píšte v prítomnom čase (NIE “Nájdem si partnera” ale “Mám skvelého partnera”).
  6.  Vytrieďte si tie, ktoré sú pre vás najzaujímavejšie.
  7.  Vezmite veľký výkres (alebo tabuľu) a ukladajte obrázky a texty, vyjadrujúce vaše ciele a sny. Ideálne je, ak do stredu položíte svoju fotografiu, ktorá sa vám páči.
  8.  Ak ste spokojní s vašim výtvorom, obrázky a texty prilepte.
  9.  K jednodlivým cieľom si dopíšte dátumy, dokedy ich chcete dosiahnuť.
  10.  Na to, aby nástenka vízií fungovala, mali by sme ju mať na mieste, na ktoré sa pozeráme každý deň. Napríklad na pracovný stôl, do spálne, nepatrí však do skrine alebo na toaletu :).

Pre priaznivcov energetických smerovaní sme pripravili rozloženie oblastí podľa feng-shui.

Kreativite sa medze nekladú. Pri tvorbe vision board sa môžete poriadne vyblázniť. Vytvorte niečo, čo vystihuje vašu osobnosť a odráža vaše ciele. Nástenka vízií slúži ako mapa k cieľom. Nástenky vizií si každoročne vytvára mnoho slávnych a úspešných ľudí:  Anthony Robbins, Mary Diamond, Jack Canfield, Robert Kiyosaki. Prečo to teda neskúsiť?

3. Zrkadlová technika
Ďalší spôsob na zmenu myslenia sa nazýva zrkadlová technika. Každé ráno sa pozrite do zrkadla, usmejte sa a povedzte si niečo povzbudzujúce. Preferujte oblasti, s ktorými máte problém. Pokiaľ vám robí ťažkosti sebahodnota, pred zrkadlom si povedzte “Som výnimočný človek. Mám sa rád.” Zrkadlovú techniku môžeme využiť v dôležitých i menej dôležitých oblastiach, napríklad neistota pri šoférovaní: “Som skvelá šoférka.” Nezabúdajte spájať hovorené slovo s úsmevom. Navodíte si tým príjemné pocity a vyslovené vety viac precítite.

4. 10 cieľov denne
Základom zmeny podvedomia je udržanie si smeru, kam chceme kráčať. Písanie cieľov je jedna z možností. Založte si zošit, do ktorého si každý deň zapíšete 10 životných cieľov, ktoré chcete dosiahnuť. Je dôležité, aby ste to robili ráno. Ránom začíname deň, a to, ako sa naladíme, ovplyvňuje naše zmýšľanie zvyšok dňa. Podvedomie sa nastaví na hľadanie príležitostí, ako písané ciele dosiahnuť. Pri písaní cieľov sa nepozeráme do minulosti, ale riešime daný deň. V žiadnom prípade neuvažujte nad tým, že ste to už skúšali a je nemožné dosiahnuť to, čo píšete.

Možno sa pýtate: To je všetko? Je to také jednoduché? odpoveď znie: ÁNO je! Všetko, čo k tejto mentálnej technike potrebujete, je zošit, pero a pravidelnosť.Trvá to len pár minút, tak smelo do toho!

5. 22:11
Časovo náročnejšia mentálna technika sa nazýva 22:11. Opäť je základom písanie, takže potrebujete zošit a pero. Každý deň napíšte 22-krát jeden cieľ, ktorý chcete manifestovať, a opakujte to 11 dní po sebe. Cieľ formulujte do vety a tak ako pri afirmáciách, musí byť formulovaný pozitívne a v prítomnom čase. Zároveň sa snažte byť konkrétny. Za každým riadkom v ktorom je napísaný cieľ nasleduje podriadok, do ktorého píšete svoj tok myšlienok.

Napríklad:
1. Môj mesačný príjem je 3000€.
Bože, čo tu trapoším. Je to blbosť.

2. Môj mesačný príjem je 3000€.
No, skúsim to pár dní. Ale aj tak je to zbytočné.

3. Môj mesačný príjem je 3000€.
A čo ak sa to naozaj naplní?

4. Môj mesačný príjem je 3000€.
Bolo by to naozaj skvelé. Asi pouvažujem, ako na to.

5. Môj mesačný príjem je 3000€.

Podriadky nám ukážu, ako sa naše podvedomie mení. Výraznejšie zmeny zbadáte po niekoľkých dňoch. Dôležitá je pravidelnosť a skutočne dodržať písanie 22:11.

6. Symboly
Symboly fungujú ako pripomienka počas bežného dňa. Môžu to byť obrázky, talizmany, kamene, rôzne predmety. Vyberte si tie svoje, poriadne si ich prezrite a uvažujte nad tým, čo pre vás symbolizujú. Rozložte ich po byte a za každým, keď vám na nich počas dňa padne pohľad, spomeňte si, v čom svoje myslenie chcete zmeniť.

Napríklad: Máte problém s pozitívnym nastavením mysle. Ste väčšinou pesimistickí a málo sa usmievate. Ako svoje symboly si vyberiete smajlíkov. Sadnete si za notebook, otvoríte prehliadač a nájdete niekoľko smajlíkov, ktorí sa vám páčia. Vytlačíte si ich.  Jedného položíte na nočný stolík, druhého k zrkadlu do kúpelne, ďalšieho do skrine k topánkam, tretieho do kuchyne nad umývadlo. Vždy, keď na nich počas dňa natrafíte, viete, že sa máte usmiať a poďakovať za všetko, čo vám život prináša.

Alternatívou k symbolom môžu byť skutočne maličkosti, napríklad pozadie na mobile, notebooku, nálepka na peňaženke, prípadne si môžete nastaviť pripomienky v telefóne. Ani v tejto oblasti sa kreativite medze nekladú.

Na záver
Mnoho ľudí nič nedosiahne alebo sa neposúva, lebo nič nerobia. Informácie sú nám zbytočné, pokiaľ nič nespravíme. Úspech nezávisí od vedomostí, ale od konania.

Ak skutočte chcete zmeniť svoje nesprávne myšlienkové vzorce, robte pre to niečo. Pracujte na sebe vytrvalo a pravidelne. Výsledky sa zaručene dostavia.

Share this post

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *