Ako sa nezblázniť na home office. Work-life balance.

Ako sa nezblázniť na home office. Work-life balance.

Vzhľadom na zmenenú situáciu sa s home office roztrhlo vrece. V spoločnostiach, kde už práca z domu fungovala, ju v týchto dňoch využívajú oveľa viac, a home office sa rozmohol aj vo firmách, kde nebol celkom súčasťou bežného pracovného procesu. Dnes vám prinášame niekoľko tipov, ako si vytvoriť work-life balance na home office.

Prečo je work-life balance dôležitý? Pre organizácie je zosúladenie osobného a pracovného života cestou, ako si udržať kvalitnú pracovnú silu a zefektívniť pracovný výkon zamestnancov. Podstatou je dostať pracovný život pod kontrolu, aby sme si osobný život mohli naplno užiť a následne byť opäť pripravený podať maximálny pracovný výkon. V individuálnej rovine work-life balance prináša pozitívny vplyv na zdravie a zvýšenie pocitu šťastia, motivácie a chuti žiť.

Rýchlokurz work-life balance. Na úvod si buďte vedomí, že work-life balance je proces, neobjavíte ho hneď. Je to ako hľadať recept na dokonalý koláč – zakaždým ho niečim vylepšíte. Možno to bude trvať niekoľko dní, či mesiacov, ale ak budete k tvorbe rovnováhy pristupovať zodpovedne, dočkáte sa vytúženého výsledku. Nezabúdajte tiež, že na prvom mieste je vaše fyzické, emocionálne a duševné zdravie. Ak sa vy nebudete cítiť fit, nedokážete podať výkon, aký očakávate. A to nie len v práci, ale aj v osobnom živote. Hľadanie rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom je predovšetkým o vytvorení si správneho harmonogramu. Tak poďme na to!

1. Oddelený priestor. Váš mozog vníma, že ste v domácom prostredí a to môže spočiatku znižovať produktivitu. Vytvorte si preto doma (podľa svojich možností) pracovný “kútik”. Nepracujte z postele a už vôbec nie z poloľahu. Vytvorte si priestor, kde sa IBA pracuje. Nájdite si miesto, ktoré dokážete odlíšiť od iných činností. Naučíte tak svoj mozog rýchlejšie prepínať do pracovného módu. Ak očakávate, že home office bude trvať dlhšie obdobie a máte možnosť, investujte do zariadenia.  Pohodlná stolička a ergonomická klávesnica zabezpečia telu komfort a tým aj kvalitnejšie rozloženie energie a výdrž.

2. Rituál. Ďalší efektívny spôsob ako naučiť mozog sústrediť sa na prácu je vytvorenie si ranného rituálu. Keď chodíme do práce, ráno vstaneme, spravíme si hygienu, raňajky, oblečieme sa a vyrážame z domu. Tento postup by ste mali zachovať aj keď ste na home office. Nepracujte v pyžame ale prezlečte sa, aby vaše telo vedelo, že je čas na povinnosti. Odporúčame tiež vytvoriť si mini-rituál tesne pred začatím práce. Napríklad zatvoriť oči, hlboký nádych, výdych. Môžete pripojiť aj krátke frázy, aby ste sa nastavili na prácu: „Som skvelá v tom čo robím a teraz zo seba vydám maximum”; „Som borec v tom čo robím a teraz zo seba vydám maximum.”

3. Správny timemanagement. Čaro home office je najmä v tom, že si môžete prispôsobiť harmonogram podľa seba (spánok, raňajky, varenie pre deti,…). Pouvažujte, kedy je vaša koncentrácia najvyššia a riaďte sa podľa toho. Každý deň si spíšte TO DO list, čiže zoznam úloh, a očíslujte ho podľa priorít.

Môžu vám pomôcť aj jednoduché techniky plánovania:

a) Vezmite si papier a rozdeľte ho na štyri časti. Do rohov napíšte:

  • Naliehavé a dôležité
  • Dôležité, ale nie naliehavé
  • Naliehavé, ale nie dôležité
  • Ani naliehavé, ani dôležité.

A následne si vypíšte úlohy, ktoré potrebujete splniť podľa dôležitosti a naliehavosti. b) Vezmite si papier a rozdeľte ho na štyri časti. Do rohov napíšte:

  • Čo začať robiť
  • Čo prestať robiť
  • Čoho robiť viac
  • Čoho robiť menej

A následne si vypíšte činnosti ktoré vykonávate a rozdeľte ich podľa efektivity, ktorú vám poskytujú.

Rodičovstvo prináša veľku výzvu, keďže sú školy zatvorené. Uvažujte, kde môžete čas ušetriť a kde ho naopak investovať, ako rozdeliť úlohy, aby ste čas využili čo najefektívnejšie. Môžete napríklad variť na niekoľko dní, aby ste skrátili čas za sporákom, alebo spísať si zoznam, čo budete najbližšie dni variť, aby ste ušetrili opakovanú cestu na nákup. Vyhľadajte si krátke recepty, nech nestrávite v kuchyni zbytočne veľa času. Aj takéto maličkosti vám dokážu ušetriť hodiny navyše.

Ďalšie praktické informácie ako na správny timemanagement sa dočítate aj v jednom z naších blogov “Ako polapiť zlodejov, ktorí nám kradnú čas

4. Maximálna koncentrácia na jednu vec. Snažte sa neskákať z úlohy na úlohu. Už keď sa do niečoho pustite, venujte tomu maximálnu koncentráciu. Dve činnosti naraz zvyšujú možnosť chyby a rozdeľujú vašu pozornosť. Eliminujte všetky rušivé vplyvy: žiadna TV, žiadny facebook, žiadne maily! Môže pomôcť aj čistý pracovný priestor – čím menej vecí, tým menej rozptýlenia. Vyskúšajte tiež časovač TOMATO TIMER , ktorý funguje na princípe dodržiavania práce a prestávok. Zvukovým signálom vás upozorní, že si po 25 minútach máte dať prestávku, buď 5 alebo 10 minút. Počas prestávky sa vyhnite televízii a sociálnym sieťam. Odporúčame skôr meditáciu či relaxáciu. Zabezpečíte tak svojmu mozgu a telu priestor na oddych a zvýšite tým silu pozornosti.

5. Správna životospráva. V práci máte možnosť obedných prestávok v jedáleňach či bufetoch. Doma je strava rovnako dôležitá, bez nej totiž nemáme energiu na nič. Dajte si záležať na plnohodnotnej strave na raňajky aj obed, s dostatočným množstvom bielkovín. Snažte sa vynechať snacky ako čokolády, chipsy a podobne. Tie naopak zvyšujú únavu. Dbajte tiež na pravidelný spánok. To, že pracujete z domu neznamená, že musíte ponocovať. Ideálna dĺžka spánku je u každého individuálna, no platí pravidlo, že ak sa cítite bežne unavení, mali by ste dobu spánku predĺžiť.

6. Pocvičte si. V priebehu dňa si dajte jednu, pokojne aj viac prestávok, kedy si trošku ponaťahujete svaly. Prekrvenie organizmu ma priaznivý účinok na výkonnosť a sústredenie. Prikladáme aj krátku kancelársku jógu, ktorú zvládnete v priebehu piatich minút a vďaka nej sa vyhnete bolestiam chrbtice z dlhého sedenia.

Share this post

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *