Mentálne upratovanie

Mentálne upratovanie

Nekonečný stres, zvyšovanie nárokov, stále nejaké starosti – človek by sa z toho zbláznil. Nadávky a slzy nám však nepomôžu. Poďme sa teda pozrieť, čo môžeme urobiť, aby sme sa cítili lepšie.

Cítiš sa vyťažený? Mentálne upratovanie je správna voľba

Zistite, ako svoj čas trávite. Každý deň dostávame dar. Tým darom je 24 hodín. Jeden deň má 1440 minút. Viete, ako ich trávite? Ak nie, skúste si jeden deň viesť záznamy. Zapisujte si približne každých 30-60 minút, akým aktivitám ste sa venovali a hneď pochopíte, čo zmysel má a čo nie… (poznámka: Skontrolujte si tiež, koľko času trávite na sociálnych sieťach. Zrušte sledovanie skupín, ktoré vám iba pohlcujú čas a neodovzdávajú vám žiadnu pridanú hodnotu. Môžete si nastaviť aj limit pre konkrétne aplikácie, alebo vyskúšať digitálny detox).

Uzavrite spory. Možno aj vy patríte medzi tých, ktorí majú otvorený konflikt s niekým iným. Hnev nás bezkonkurenčne oberá o pozitívne naladenie a energiu. Boli by ste ochotní darovať tomu “dotyčnému” rok, dva, tri, zo svojho života? Lebo práve to robíte. Hnev totiž skracuje život. Pokúste sa uzavrieť spory a ušetrené roky venujte radšej rodine a blízkym. Odpustenie môže byť aj sebecká záležitosť. Robíte to pre seba a svoju pohodu, nie pre druhého. Ak máte konflikt s partnerom, prečítajte si náš blog na tému “Ako sa nezblázniť na home office: Rozpad manželstva v karanténe vs. Šanca na liečbu vzťahu”.

Pozrite sa na svoj život z vtáčej perspektívy. Väčšinou sledujeme jednotlivé oblasti nášho života osobitne. Ale čo tak si ho zhodnotiť kompletne? Pomôže vám k tomu toto cvičenie. Napíšte si do stĺpca oblasti zo svojho života a zaznačte k nim percento spokojnosti (napr. práca 80%, rodina 90%, vzťah 30%, kondícia 20%,..). Uvidíte tak čierne na bielom, ktorá oblasť by od vás potrebovala viac pozornosti.

Aktívne pracujte na jednej oblasti. Pozrite sa na vami vyplnené cvičenie a uvažujte, čo by ste chceli zlepšiť. Nie to, čo by ste mali, ale to, čo chcete. Vyberte jednu oblasť a aktívne jej venujte čas. Napíšte 20 vecí, ktoré môžete urobiť pre jej zlepšenie a konajte.

Nezabudnite na poriadok v domácnosti. Možno to znie hlúpo, ale aj upratovanie je skvelá psychohygiena. Tým, že vyradíme staré, či nepotrebné veci, uvoľní sa nám priestor nielen v skriniach, ale aj v hlave. Budete mať pocit ľahkosti a sviežosti. Priestor v byte sa otvorí a hneď sa nám dýcha lepšie. Našu pozornosť už nebudú rozptyľovať zbytočnosti. K takémuto upratovaniu vám poslúži skvelá kniha Marie Kondo – Kúzelné upratovanie.

Aj financie potrebujú poriadok. Ak nemáte prehľad o tom, kam tečú vaše financie, z dlhodobého hľadiska to môže byť problém. Zapisujte si svoje príjmy a výdavky. Poslúžia vám na to aj rôzne šikovné aplikácie, napríklad “Spending”. S úžasom zistíte, koľko chýb ste doteraz vo financiách robili a prídete na to, kde je vhodné sa trochu krotiť. Každé euro míňajte vedome…

Wendy De La Rosa vám povie o troch psychologických trikoch, ako ušetriť peniaze:

Začnite pracovať na tom, čo už dlhšie odkladáte. Doprajete si dostatok času pre seba? Alebo váš život sú len povinnosti a starosti o iných ľudí a prácu? Žiaľ, čas nikdy nevrátime a máme ho každým dňom menej. Nečakajte na “správnu” chvíľu. Tá je práve teraz. Nikdy nebude lepšia príležitosť. Či už je to biznis plán, šport, alebo chcete maľovať, začnite čím skôr. Žite život tak, ako by bol každý deň ten posledný.

Mentálne upratovanie je niečo, čomu by sme mali venovať čas pravidelne. Hneď budeme mať vo veciach jasnejšie a život sa mnohonásobne zjednoduší. Tak do toho!

Share this post

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *